Egzama Neden Olur? Egzamanın Tedavisi Var mı?

Egzama Neden Olur? Egzamanın Tedavisi Var mı?

Egzama Neden Olur? Egzamanın Tedavisi Var mı?

Egzama ya da atopik dermatit; cilt kuruluğu, kaşıntı, döküntü ve lekeler şeklinde görülen bir hastalıktır. Bulaşıcı olmasa da görüldüğü bireylerde ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bir deri hastalığı olarak bilinen egzamanın dış etkenlere karşı cildi korumayı önlediği ve cildin bariyer olma fonksiyonunu önemli ölçüde azalttığından söz etmek gerekir. Genellikle küçük çocuklarda sık görülen bir problem olduğu kabul edilse de ilerleyen yaşlarda da sık sık gözlemlenebilmektedir. Kronik bir sorun olmasının yanı sıra şiddeti ve yol açtığı sorunlar açısından da insanların yaşamında önemli etkiler ortaya çıkardığı açıktır.

Eller, bacaklar ve ayaklarda gözlemlenen egzamanın vücudun diğer bölümlerinde de görülebileceği göz ardı edilmemelidir. Siz de egzama problemini yaşıyorsanız egzamanın neden olduğu ve bu soruna nasıl çözüm üretebileceğinizi dikkate almanız gerekir. O halde sizin için hazırladığımız bu rehberde egzama ile alakalı bütün merak ettiklerinizi değerlendirmeye başlayabiliriz.

Egzamaya Yol Açan Faktörler Nelerdir?

Egzamanın görülmesi önemli bir cilt rahatsızlığı olarak kabul edilse de bu soruna yol açan faktörler oldukça çeşitlidir. Bu nedenle de her bireyde egzamaya yol açan neden aynı olmamaktadır. Etkili olan faktörleri ele almak ve buna uygun bir şekilde önlemlere başvurmak gerektiğini bilmelisiniz. Aşağıda egzamaya neden olan en yaygın faktörlere göz atabilir ve bu konuda ne tür önlemlere başvurabileceğinizi de değerlendirebilirsiniz.

• Aşırı soğuk ve kuru havalar,

• Cildi etkileyecek seviyedeki nem,

• Alerjen faktörler,

• Deterjan, sabun ve parfümlerde bulunan kimyasallar,

• Bağışıklık sisteminin güçlü olmaması,

• Gıdaya yönelik alerjiler,

• Ortamdaki hava kirliliğinin yüksek olması,

• Stres ve kaygı faktörleri.

Tüm bu etkenler çeşitli egzama türlerinin görülmesine neden olabileceğinden egzamanın oluşmasına neden olacak bütün faktörleri dikkate almalısınız. Vücudunuzda egzamaya yol açacak etkenleri dikkate aldıktan sonra egzamayı önleyecek yöntemlere başvurabilirsiniz. Böylelikle daha etkili ve sonuç odaklı seçeneklerden yararlanabileceğinizi bilmelisiniz.

Vücudunuzda Egzama Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Cilt hastalıklarının önemli bir kısmı birbirine benzeyen belirti ve etkiler ortaya çıkarır. Bu nedenle de hangi belirtilerin egzama ile alakalı olduğunu incelemelisiniz. Böylece egzama problemini yaşadığınızı daha net anlayabilir ve buna yönelik tedbirler almaya başlayabilirsiniz. Aşağıdaki belirtiler egzama sorunu yaşayan pek çok bireyde görülmektedir. Siz de bunlarla karşılaşıyorsanız sıra egzamaya karşı mücadeleye gelmiş demektir.

• Ciltte görülen kuruluk ve çatlaklar,

• Cildin renginde değişem ve şişkin döküntüler,

• Aşırı kaşıntı,

• İltihap ve cilt enfeksiyonlarının görülmesi,

• Göz çevresinde cilt renginde değişim olması,

• Avuçlarda kaşıntı,

• Cildin aşırı hassasiyeti,

• Ciltte çizik şeklinde izler oluşması.

Bunların çoğu ya da hepsi bir arada görüldüğünde egzama vücudunuzu sarmaya başlamış demektir. Bu nedenle de vakit kaybetmeden egzamaya karşı tedavi ve önlemleri uygulamaya başlamanız gerekir. Ancak her egzama türünün de aynı şekilde tedavi edilmeyeceğini bilmelisiniz. Durum böyle olunca yapmanız gereken öncelikli şey vücudunuzda hangi egzama türünün görüldüğünü anlamaktır.

Egzamadan Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Egzamanın vücudunuzda görülmesini engellemek ya da vücudunuzdaki egzamayı gidermek için pek çok yöntem var. Bu yöntemlere başvurarak cildinizin daha sağlıklı ve güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. İşte egzamadan korunmak adına tercih edebilecekleriniz.

• Vücudunuzda egzama görülen kısmı kaşımamaya ve tahriş etmemeye özen göstermelisiniz.

• Cildinizin aşırı kurumasını önlemek adına nem ve ısı oranının ortamda iyice ayarlanmasını sağlamalısınız.

• Yaşadığınız yeri sık sık havalandırmalısınız.

• Yaz ve kış mevsimine bağlı olarak doğru sıklıkta vücut temizliğinizi yapmalısınız.

• Cildinizde tahrişe neden olacak sert lif ve keseler kullanmamalısınız.

• Aşırı sıcak suyla banyo yapmamaya dikkat etmelisiniz.

• Banyodan sonra vücut kuruluğunu önlemek için nemlendirici krem kullanmalısınız.

• Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek şekilde beslenmelisiniz.

• Ellerinizi sık sık nemlendirmelisiniz.

• Ellerinizi yıkadıktan sonra kâğıt havluyla kurutmalısınız.

• Temizlik sırasında ellerinizin tahriş olmasını engellemek için temizlik eldiveni tercih etmelisiniz.

• Yünlü kıyafetleri doğrudan cildinize temas edecek şekilde giymemelisiniz.

• Egzamaya neden olan stres faktörlerini azaltmak için yaşamınızda size stres yaratan durumlardan uzak kalmalısınız.

• Günlük yaşamda yeterli seviyede su tüketmelisiniz.

• Egzama karşıtı ürünler kullanarak cildiniz için tedavi sürecini devam ettirmelisiniz.

Tüm bunlara dikkat ederek egzamaya karşı gerekli önlemleri alabilirsiniz. Çünkü egzama cildinizle alakalı olduğundan alacağınız önlemlerle bu sorundan kurtulmak mümkün olacaktır.

Elde Egzama Neden Olur?

Egzamanın en sık görüldüğü organlardan bir tanesi ellerdir. Ellerde görülen egzamanın en yaygın nedenlerinden bir tanesi ellerde cildin savunmasının çok düşük olmasıdır. Özellikle sık sık elleri yıkamak, ellerin deterjan ve sabun gibi kimyasallara maruz kalmasına neden olmak ile tozlu ortamlarda bulunmak elde egzamaya neden olan başlıca faktörlerdir. Deriyi yıpratacak ve egzama oluşumuna zemin hazırlayacak durumlara karşı dikkatli olmakta yarar vardır.

Ellerde Oluşan Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ellerde görülen egzamaya karşı öncelikle koruyucu yöntemleri tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Öte yandan cildiye uzmanı ve dermatologlar tarafından önerilen ürünleri kullanarak cildinizin tahriş olmasını engelleyebilirsiniz. Deriyi güçlendirecek krem, sabun ve nemlendiriciler de elleriniz için ideal seçeneklerdir. Egzama şampuanları da bu konuda oldukça ideal sonuçlara ulaşmanızı sağlar.

Saç Egzamasına Ne İyi Gelir?

Saç egzaması, saç derisinde yaşanan sorunlar nedeniyle karşılaşılan bir problemdir. Saçlı derinin enfeksiyon kapması ya da kurulukla karşılaşması halinde saç egzaması görülmektedir. Bu sorunu gidermek için en ideal yöntemler genel olarak egzama şampuanları kullanmaktır. Egzama şampuanlarıyla egzama görülen derinin rahatlaması ve yumuşaması desteklenmektedir. Siz de bu sorunu yaşıyorsanız bir dermatolog gözetiminde saçınızdaki egzamayla mücadele etmeye başlamalısınız.

Egzama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Egzama, pek çok insanda görülen ve sıklığı değişen egzamaya yönelik soru işaretlerine de cevap vermelisiniz. Aşağıda egzamayla alakalı en sık karşılaşılan sorular ve cevaplarına göz atabilirsiniz.

Egzama bulaşıcı mıdır?

Egzama bir cilt hastalığıdır ve kişiden kişiye geçmez. Bu nedenle egzama problemi yaşayan kimselerin başka bireylerle temastan çekinmelerine gerek yoktur.

Egzama ne kadar sürede iyileşir?

Egzama, kronik bir hastalıktır. Bu nedenle de şiddeti farklı seviyelere düşse de egzamanın tamamen iyileşmesi pek mümkün olmamaktadır. Egzamanın şiddetinin azaltılarak günlük yaşamı olumsuz etkilememesi hedeflenmektedir.

Egzamanın mevsime göre şiddetinde artış olur mu?

Kış aylarında havadaki nem oranının düşüş göstermesi nedeniyle cildin kuruması doğaldır. Bu nedenle de egzama hastalığını tetikleyecek durumlar da ortaya çıkar. Nem seviyesinin dengelenmesi ve cildin kurumasının önlenmesi durumunda ise egzamanın yol açtığı olumsuzluklardan kurtulabilirsiniz. Bu durum tamamen size bağlıdır.

Egzamaya karşı en iyi ilaç ya da krem hangisidir?

Egzamaya karşı kullanabileceğiniz pek çok ürün olsa da en ideal ürün dermatologlar tarafından size önerilecek olanlardır. İzderma, egzama karşıtı etkileriyle dikkat çeken ürünler sayesinde cildinizin kurumasını önler. Kaşıntı ve döküntülerin de hafifletilmesi sayesinde daha sağlıklı bir cilde sahip olmanızı da sağlar. İzderme egzama karşıtı ürünleri deneyerek cildinizin eski sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.